شیوه رساندن گوجه فرنگی های پاییزه

برداشت گوجه فرنگی

سرعت بلوغ میوه های گوجه فرنگی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی و نیز رقم قرار گیرد. شرایط دمایی مناسب در افزایش سرعت رسیدن میوه بسیار موثر است. در دمای بالا میوه زودتر به بلوغ می رسد . دوره رسیدن میوه در فصل زمستان نسبت به تابستان طولانی می شود و طول دوره رسیدن رنگ میوه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد . هم چنین شرایط دمایی مطلوب نیز به گسترش بیشتر رنگ قرمز ( لیکوپن ) کمک می کند. در شرایط دمایی بالاتر لیکوپن نسبت به سایر کاروتنوئیدها ( پیش سازهای ویتامین آ) بیشتر ساخته می شود. پس از سپری شدن دوره رشد رویشی گیاه و رسیدن گیاه به مرحله زایشی و گلدهی ، معمولا بسته به شرایط محیطی هر منطقه و نوع رقم کشت شده ، 45 – 50 روز پس از گل دادن میوه گوجه فرنگی می رسد که در این زمان میوه گوشتی و آماده تغییر رنگ می شود .

 

درجه ها مختلف رسیدن گوجه فرنگی

از نظر رسیده بودن ، میوه های گوجه فرنگی را به چهار گروه تقسیم می کنند که بر حسب نوع مصرف ، وضعیت بازار و عرضه محصول به بازارهای دور و نزدیک زمان برداشت فرق می کند :

  1. مرحله سبز رسیده :

در این مرحله میوه از نظر حجم به اندازه نهایی خود رسیده یعنی رشد کافی کرده و رنگ سبز تیره آن متمایل به سفیدی است. این میوه ها با توجه به ویژگی هایی که دارد برای حمل و انتقال به بازارهای دوردست مناسب می باشد . در صورتی که احتمال خطر سرمای پاییزه نیز وجود داشته باشد می توان در این مرحله میوه را برداشت کرده و در انبار نگهداری کرد ، طول دوره نگهداری میوه سبز بستگی به رقم دارد . میوه سالم دردمای 10 تا 15 درجه سانتی گراد می تواند 4 تا 8 روز نگهداری شود. ارقامی وجوددارند که دوره طولانی تری در انبار می مانند که برای برخی ارقام این دوره 10 – 12 روز نیز طول می کشد .

  1. مرحله رسیده نیمه صورتی

پس از گذشت چند روز میوه های سبز رسیده تغییر رنگ می دهند و در میوه های سبز رسیده لکه یا خطوط صورتی رنگ دیده می شود ولی هنوز کاملا سفت هستند و در فضای داخل میوه و اطراف بذور ماده لزج ژلاتینی وجود دارد. در این مرحله می توان میوه را برداشت کرد و در انبار با استفاده از گاز اتیلن که از میوه های رسیده به میوه های نارس منتقل می شود آن ها را رساند.

  1. مرحله رسیده تمام صورتی

در این مرحله رنگ صورتی تمام قسمت های میوه را فرا گرفته ولی هنوز کمی سفت و مقاوم است و پس از برداشت چند روز بیشتر طول نخواهد کشید که تبدیل به میوه کاملا رسیده می شود .

  1. مرحله رسیده قرمز ( رسیده کامل )

در این مرحله میوه کاملا رسیده و نرم و دارای رنگ قرمز و شفاف است و از نظر طعم و مرغوبیت برای خوراک بسیار مناسب و مطلوب می باشد . در کشور ما میوه غالبا با دست و توسط نیروی کارگر و هر 2 تا 3 روز یک بار برای مصارف تازه خوری در چندچین ، میوه کاملا رسیده یا صورتی رنگ برداشت می شود.

برداشت گوجه فرنگی به ویژه گوجه فرنگی خارج از فصل در مناطق گرمسیری جنوب کشور تحت تاثیر شرایط بازار نیز قرار می گیرد . محصولی که به نقاط دوردست حمل می شود اگر کمی نارس برداشت شود در زمان انتقال تغییر رنگ می دهد.

 

راههای رساندن گوجه فرنگی

 

بهترین شیوه رساندن گوجه فرنگی های پاییزه ( سبز )

چندین راه برای رسیدن گوجه فرنگی در خانه وجود دارد :

  • شیشه میسون :

شیشه بزرگ دهانه گشاد یک عدد موز یا سیب رسیده بین چند عدد گوجه سبز تا رسیدن کامل قرار دهید . اگر موز لهیده شد آن را عوض کنید.

  • جعبه مقوا :

در یک جعبه متوسط مقوایی یک لایه روزنامه و یک ردیف گوجه فرنگی های سبز به صورت تک لایه قرار دهید.

  • کیسه های پلاستیکی :

کیسه های پلاستیکی را می توان به شیوه جعبه مقوا مورد استفاده قرار داد ، سوراخ کردن کیسه برای گردش هوا مهم است. حداکثر سه تا چهار گوجه در هر کیسه می توان قرار داد.

  • پاکتهای کاغذی :

این بهترین شیوه رساندن گوجه فرنگی های پاییزه در جای خنک است. در یک پاکت چند گوجه فرنگی را برای رسیدن به همراه یک موز ذخیره و در جای گرم قرار دهید.

 

نگارش لیلا بهبهانی – کارشناس صنایع غذایی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

 

همچنین مطالعه پستهای زیر نیز پیشنهاد میگردد :

بیماری ویروسی سرجمک گوجه فرنگی

 

دانلود فایل PDF مقاله شیوه رساندن گوجه فرنگی های پاییزه

دانلود فایل پی دی اف مقاله شیوه رساندن گوجه فرنگی های پاییزه

کانال تلگرام شرکت کشاورزی و دامپروری سرافراز هزارمسجد

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۳۱ رای